de Alpe d’Huez

Naast een bekende wintersport plaats, is de Alpe d’Huez met name bekend als finishplaats in de Ronde van Frankrijk (reeds 27 keer). De meest genomen beklimming begint in het dorp Le Bourg d’Oisans, is 13,8 km lang en heeft stijgingspercentage van 7,9 %. Op de fiets is dit al bijna niet te doen, met de step is dit echt een crime.

In totaal worden 1061 hoogtemeters overbrugd. De berg werd voor het eerst beklommen in De Ronde van 1952 en werd gewonnen door Fausto Coppi. Het was de eerste tourrit ooit waarbij de aankomst boven op een berg lag. De aankomst lag toen nog in het dorpje Huez, ongeveer halfweg de klim die nu tot de top wordt beklommen. De snelste beklimming staat op naam van Alberto Contador, hij reed in 2010 tijdens de Dauphiné Libéré in 37.30 minuten van de voet naar de top van de berg maar ook Marco Pantani kon er wat van en beklom de 21 bochten in de Tour van 1997 in 37.35 minuten.

De klim telt 21 officieel genummerde haarspeldbochten. Bovenaan de berg ligt bocht één en onder aan de berg bocht 21. In elke bocht is een bord met de vermelding van één of twee etappewinnaars op de Alpe d’Huez (de eerste winnaar is vermeld in bocht 21, met de 22e etappewinnaar is wederom begonnen in bocht 21).

In elke bocht is een bord met de vermelding van één of twee etappewinnaars op de Alpe d’Huez (de eerste winnaar is vermeld in bocht 21, met de 22e etappewinnaar is wederom begonnen in bocht 21).

De zwaarste stukken liggen tussen de haarspeldbochten. De steilste bevinden zich voor La Garde, bij het binnenrijden van Huez en tussen de bochten drie en twee, op 3 km van de top.

De Nederlandse wielrenners waren in het verleden zeer succesvol op Alpe d’Huez. Van de 27 aankomsten was achtmaal een Nederlander de winnaar. De mythische uitstraling van de klim zorgt steeds voor veel publiek langs het traject. Bij elke editie van de Ronde van Frankrijk die de berg aandoet, staan er vele Nederlands op de berg om de wielrenners aan te moedigen. Bocht zeven staat bekend als de “Nederlandse bocht”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *